DIETA W MIAŻDŻYCY- NISKOLIPIDOWA
W profilaktyce i leczeniu miażdżycy należy stosować dietę ubogotłuszczową z ograniczeniem cukrów prostych i cholesterolu oraz zwiększeniem zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Niezbędna jest zmiana modelu żywienia.
Celem diety w miażdżycy jest utrzymanie cholesterolu na odpowiednim poziomie, a jednocześnie dostarczanie organizmowi odżywczych produktów.
W zapobieganiu miażdżycy duże znaczenie mają witaminy antyoksydacyjne, do których należą: wit. E, C oraz b-karoten, a także flawonoidy zawarte w warzywach, owocach, produktach zbożowych, herbacie, kawie, winie, piwie i orzechach. Pewne znaczenie w zapobieganiu miażdżycy mają także witaminy B6, B2, B12 i kwas foliowy. U osób z genetycznie uwarunkowaną obniżoną aktywnością enzymów biorących udział w przemianach homocysteiny pokrycie zapotrzebowania na te witaminy może zapobiegać nadmiernemu gromadzeniu tego aminokwasu we krwi.
Technologia sporządzania potraw
Potrawy należy sporządzać metodą gotowania w płynie lub na parze, smażenia i duszenia bez tłuszczu oraz pieczenia w folii. Zupy i sosy należy podprawiać zawiesiną z mąki i mleka lub wody. Można zagęszczać podprawą zacieraną sporządzoną z mąki i oleju. Z drobiu należy zdejmować skórę, z mięs usuwać zewnętrzny tłuszcz.
O czym pamiętać podczas komponowania diety?
- czytaj etykiety na produktach! Zwracaj szczególną uwagę na zawartość tłuszczów i węglowodanów
- nie kupuj śmietany – zastąp ją naturalnym jogurtem
- ogranicz spożycie napojów alkoholowych, a zwłaszcza piwa które jest wysokokaloryczne. Jeżeli trudno Ci zrezygnować z alkoholu, wybieraj raczej białe wino wytrawne
- zamiast napojów gazowanych, które są dosładzane wybieraj wodę mineralną lub naturalne soki
- zrezygnuj ze słodyczy, przekonaj się do orzechów i bakalii – są co prawda wysokokaloryczne, ale dostarczają unikalnych składników
- omijaj restauracje serwujące dania typu „fast food”
- unikaj czerwonego mięsa – wieprzowiny i wołowiny; spożywaj
- białe mięso bez skórki – znajduje się w niej dużo tłuszczu
- ogranicz liczbę spożywanych jaj kurzych do 2-4 tygodniowo
- nie smaż potraw, korzystniejsze dla Twojego zdrowia jest ich gotowanie lub duszenie
- spożywaj produkty zbożowe: płatki śniadaniowe, musli, otręby
- jedz kilka porcji owoców i warzyw- codziennie!
- kup dobrą oliwę z oliwek i stosuj ją do sporządzania sałatek
Występowanie cholesterolu w wybranych produktach spożywczych (w mg na 100g)
produkt spożywczy | cholesterol (mg/100g) | produkt spożywczy | cholesterol (mg/100g) |
móżdżek | 2200 | śmietana 18% | 70 |
jaka | 680 | wieprzowina | 60 |
wątróbka cielęca | 350 | drób | 60-90 |
słonina | 200 | ryby | 35-60 |
wołowina | 125 | majonez | 50 |
masło | 100-300 | smalec | 40 |
sery żółte | 110 | mleko pełne | 15 |
boczek gotowany | 100 | mleko odtłuszczone | 0,3 |
cielęcina | 90 | ser biały | 0,1 |
baranina | 70 | produkty roślinne | bardzo małe ilości |
WARTO WIEDZIEĆ!
TŁUSZCZE
Wszystkie tłuszcze ogółem nie powinny pokrywać więcej niż 15-30% dobowego zapotrzebowania energetycznego. Należy więc ograniczać spożycie tłuszczów ogółem, a zwłaszcza smalcu, masła, słoniny i tzw. niewidzialnych tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, znajdujących się głównie w czerwonym mięsie i jego przetworach a także w żółtych serach.
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
W wielu różnych badaniach wykazano dodatni związek pomiędzy wielkością spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych, a stężeniem cholesterolu w surowicy.
Zwiększają stężenie cholesterolu:
- masło kakaowe
- olej kokosowy i palmowy
DOBROCZYNNE KWASY KWASY TŁUSZCZOWE NIENASYCONE – NNKT
Dzielimy je na:
WIELONIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA–6:
Źródła występowania: olej kukurydziany, słonecznikowy, sojowy, margaryny.
Korzystne przeciwmiażdżycowe działanie tych kwasów polega na:
- zmniejszeniu stężenie cholesterolu całkowitego
- zmniejszeniu stężenia LDL w surowicy
- zmniejszeniu skłonności do zakrzepicy
- nie zwiększaniu stężenia trójglicerydów w surowicy
WIELONIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA-3:
Źródła występowania: olej lniany, rzepakowy; plankton morski, z orzeszków ziemnych i orzechów włoskich, olej z ryb morskich
Korzystne przeciwmiażdżycowe działanie tych kwasów polega na:
- zmniejszeniu zwiększonego stężenia triglicerydów w surowicy
- działaniu antyagregacyjnym na płytki krwi
- hamowaniu powstawania zakrzepów
- zapobieganiu arytmii serca
Zalecane jest spożywanie około 1-2 g czystych kwasów na dobę.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe niezwykle łatwo ulegają utlenieniu, tracą wtedy swoje właściwości biologiczne i mogą stać się szkodliwe. Z tego względu nie należy używać ich do smażenia, tylko spożywać w stanie nieprzetworzonym na surowo. Zalecane jest spożywanie margaryn zawierających wielonienasycone kwasy tłuszczowe typu cis, a nie trans. Dlatego należy wybierać margaryny otrzymywane metodą estryfikacji, czyli tzw. miękkie margaryny kubkowe.
Zalecane spożycie kwasów tłuszczowych omega-6 wynosi około 6-7% całkowitego zapotrzebowania energetycznego. Należy jednak podkreślić, że przedawkowanie, czyli zbyt duża podaż tych kwasów w diecie, powyżej 6-7%, wywiera bardzo niekorzystny wpływ na organizm.
Dlaczego NNKT są tak ważne?
- Zwiększają przepływ krwi przez naczynia wieńcowe
- Zapobiegają miażdżycy
- Obniżają cholesterol
- Są niezbędne do prawidłowego wzrostu dzieci i młodzieży
- Transportują lipidy w organizmie
JEDNONIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE
Źródła występowania: oliwa z oliwek, olej z orzeszków ziemnych, owoc avocado, bezerukowy olej rzepakowy.
Korzystne działanie na profil lipidowy polega na:
- zmniejszeniu stężenie CH całkowitego i LDL bez wpływu na stężenie cholesterolu frakcji HDL
- odporności na modyfikację oksydacyjną – można na nim smażyć
Zalecana ilość spożywania kwasów jednonienasyconych wynosi około 10% dziennego zapotrzebowania energetycznego.
Zastąpienie kalorii uzyskiwanych z nasyconych kwasów tłuszczowych przez węglowodany, zmniejsza stężenie HDL. Natomiast zastąpienie nasyconych kwasów tłuszczowych jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi utrzymuje stężenie cholesterolu HDL bez zmian oraz zmniejsza zapadalność na choroby serca. Chorzy z niskim stężeniem cholesterolu HDL powinni unikać spożywania kwasów tłuszczowych typu trans (np. uwodornionych olejów roślinnych). Tłuszcze te stosowane powszechnie w celu przedłużenia trwałości wypieków, nie tylko zwiększają stężenie LDL, lecz obniżają także stężenie cholesterolu HDL.
CHOLESTEROL
Należy radykalnie obniżyć jego ilość w diecie i wyeliminować produkty o jego dużej zawartości.
Zalecane dobowe spożycie cholesterolu wynosi 300 mg, a w indywidualnych przypadkach może być ograniczone do 200 mg na dobę.
MIĘSO
Wiele osób sądzi, że aby obniżyć poziom lipidów, muszą zrezygnować z jedzenia mięsa (wołowiny, wieprzowiny, baraniny, cielęciny oraz wędlin). Te ograniczenia nie są potrzebne, a ponadto pozbawiają wartościowych składników odżywczych znajdujących się w mięsie. Zamiast zrezygnować z mięsa należy raczej wybierać chude kawałki, kontrolować wielkość porcji i ograniczyć jedzenie żywności bogatej w tłuszcz.
Należy zdać sobie sprawę z tego, że 60% tłuszczu w codziennej diecie pochodzi z innych źródeł niż mięso. Trzeba mieć świadomość, że wiele produktów jadanych codziennie zawiera ukryty tłuszcz. Dużo tłuszczu zawierają: majonezy, sosy oraz dania typu fast food (pizza, zapiekanki).
Jednak niektóre badania wykazały, że przy obniżaniu poziomu lipidów we krwi nie ma znaczenia spożywanie drobiu i ryb zamiast mięsa. Okazało się, że dieta o niskiej zawartości tłuszczu i zawierająca chudą wołowinę czy kurczaki może obniżyć poziom lipidów we krwi, a zastąpienie wołowiny kurczakami nie zmienia poziomu lipidów.
Przy używaniu mięsa w diecie miażdżycowej należy:
- Wybierać chude kawałki mięsa, drób bez skóry oraz ryby
- Usuwać cały widoczny tłuszcz i skórę
- Kontrolować wielkość porcji (początkowo 2 porcje chudego mięsa po max. 85g)
- Stosować niskotłuszczowe metody obróbki (gotowanie na parze, pieczenie, duszenie, gotowanie, smażenie bez tłuszczu, pieczenie na grillu)
WĘGLOWODANY
Dieta powinna być normowęglowodanowa. Skrobia powinna stanowić około 60% energetycznej wartości diety.
CUKRY PROSTE
Ilość cukrów prostych w diecie należy obniżyć do poniżej
10% całkowitego zapotrzebowania energetycznego. Co za tym idzie: słodycze, ciasta, napoje słodzone, jasne pieczywo powinny być pod ścisłą kontrolą w spożyciu.
BŁONNIK POKARMOWY
Błonnik zwiększa wydalanie kwasów żółciowych z jelit i wtórnie zmniejsza stężenie cholesterolu w surowicy. Wszystko co jest z nieprzetworzonego ziarna jest zalecane, jak również warzywa i owoce w każdym posiłku.
BIAŁKO
Białko powinno stanowić 12% dziennego zapotrzebowania energetycznego i powinno pochodzić głównie z chudych ryb, drobiu bez skóry, chudych wędlin oraz chudego mleka i niskotłuszczowych przetworów mlecznych.
WITAMINY
Niedobór niektórych witamin zwiększa znacznie ryzyko zachorowania na choroby serca. Ostatnio szczególnie silnie podkreśla się znaczenie witamin antyoksydacyjnych, czyli C, E i beta-karotenu. Mają one znaczenie w ograniczaniu szkodliwego działania wolnych rodników, których nadmiar w organizmie przyczynia się do rozwoju miażdżycy. Na zwiększenie chorób układu krążenia może mieć wpływ również niedobór witamin z grupy B, a szczególnie B6 i B12.
NOWINKI DIETETYCZNE
Od niedawna coraz częściej ważną rolę nie tylko w prewencji, ale i w leczeniu, przypisuje się flawonoidom czyli składnikom, które występują w roślinach w charakterze barwników roślinnych i odgrywają w tych roślinach rolę ochronną przed szkodliwymi czynnikami.
FLAWONOIDY O DZIAŁANIU ANTYMIAŻDŻYCOWYM
- Grejpfrut – obniża poziom cholesterolu, zawiera dużo witaminy C i beta-karotenu oraz kwas galakturonowy rozpuszczający złogi w tętnicach, cofający zmiany miażdżycowe
- Cebula zawiera kwercetynę, a czosnek ajoen. Są to substancje o działaniu przeciwkrzepliwym, obniżające ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
- Karczochy (jadalne, miękkie dno kwiatowe) – korzystnie wpływają na przemianę tłuszczową.
- Czerwone winogrona – zawierają roztwerator, substancję zapobiegającą zlepianiu płytek krwi.
- Czarna herbata – zawiera również kwercetynę zapobiegającą odkładaniu się cholesterolu
- Zielona herbata – obniża ciśnienie krwi, ma właściwości antyoksydacyjne.
- Kora wierzby – herbata z połowy łyżeczki takiej kory zawiera około 100 mg salicylanów, które są ziołowym prekursorem kwasu acetylosalicylowego. Może więc zastąpić codzienną profilaktykę zakrzepów krwi będących częstą przyczyną zawałów serca, udarów mózgu i zatorów w innych narządach.
- Pomidory, a zwłaszcza żółta, galaretowata substancja otaczająca pestki, obniża, podobnie jak osławiona kwas acetylosalicylowy, aktywność płytek krwi, biorących udział już w początkowej fazie procesu tworzenia skrzepów krwi. Ilość tej substancji zawarta w czterech pomidorach powoduje aż 70% spadek tejże aktywności, nie zwiększając – w przeciwieństwie do kwasu acetylosalicylowego – ryzyka krwotoków.
- Kakao i czekolada – zawarte w nich polifenole zmniejszają aktywność „złego” LDL- cholesterolu, a spośród nich, obecne w kakao, rozkurczają naczynia krwionośne, ułatwiając w nich przepływy. Spada we krwi aktywność związków biorących udział w tworzeniu zakrzepów i rośnie zdolność antyoksydacyjna krwi, oddziaływując korzystnie na serce i jego naczynia.
- Głóg – preparaty z głogu usprawniają dopływ krwi do serca.