W profilaktyce cukrzycy dieta jest bardzo istotnym elementem terapii. Warunkuje ona utrzymanie właściwego poziomu glukozy i lipidów (tłuszczów) we krwi oraz optymalne wartości ciśnienia tętniczego.
Dobrze dobrana dieta zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań cukrzycy, jak również redukuje ryzyko chorób naczyniowych. Właściwy model żywienia odgrywa także ważną rolę w prewencji i leczeniu przewlekłych powikłań cukrzycy (mikroangiopatii, retinopatii i nefropatii cukrzycowej).
KROK 1- Trzeba zacząć od tego, że mamy dwa typy cukrzycy:
Cukrzyca TYP 1- Cząsteczki insuliny przenikają do naczyń krwionośnych – stanowią rodzaj klucza, który otwiera komórkę i wpuszcza do niej glukozę. Gdy po posiłku stężenie glukozy wzrasta, rośnie też stężenie insuliny. Insulina użyta do otwarcia komórki ulega szybkiemu rozpadowi, dlatego trzustka stale musi produkować nowe cząsteczki tego hormonu.
Cukrzyca TYP 2- Mimo że insulina jest, nie działa. Cukier pozostaje we krwi i nie może wniknąć do komórek. Efekt jest taki sam jak w cukrzycy typu 1. Najważniejsze zasady diety w cukrzycy typu 1
KROK 2- Przestrzeganie zasad
CUKRZYCA ma swoje prawa, których musisz przestrzegać. Dotyczą one nie tylko tego, co i w jakich ilościach możesz jeść, ale też pory jedzenia i przyjmowania insuliny:
Najważniejsze zasady diety w cukrzycy typu 2 :
Odpowiednia dieta to podstawowa metoda leczenia cukrzycy typu 2. Jej celem jest utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi, uzyskanie właściwego profilu lipidowego oraz normalizacja masy ciała. Dieta powinna być niskowęglowodanowa i niskotłuszczowa.
W dużym skrócie można powiedzieć, że osoby z cukrzycą typu 2 powinny unikać żywności o wysokim stopniu przetworzenia oraz IG>55. Wówczas z diety najlepiej wyeliminować m.in. dania gotowe, słodycze i słone przekąski, białe pieczywo, tłuste mięsa, sery żółte, tłuste sosy (np. na bazie majonezu), wysokosłodzone napoje oraz alkohol.
KROK 3- Jak przygotowywać posiłki?
Najlepszą metodą obróbki kulinarnej w twoim przypadku jest: gotowanie, duszenie, grillowanie, pieczenie bez dodatku tłuszczu, przygotowywanie w folii, pieczenie w piekarniku oraz stosowanie naczyń niewymagających użycia tłuszczu.
Staraj się ograniczać tłuszcz: śmietanę zastąp jogurtem naturalnym, wybieraj chude gatunki mięs, wędlin i serów.
Jeśli przygotowujesz warzywa, staraj się ich nie rozgotowywać. Wysoka temperatura i przedłużający się czas obróbki kulinarnej podnoszą wartość indeksu glikemicznego potrawy. Owoce należy spożywać w ograniczonych ilościach (do 300 g dziennie) i jak najmniej dojrzałe. Im bardziej owoc jest dojrzały, tym wyższy ma indeks glikemiczny.
Dieta cukrzycowa typu 2 powinna być ustalana przez lekarza i dietetyka. Wezmą oni pod uwagę następujące czynniki:
Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu. Na przykład indeks glikemiczny wynoszący 70 oznacza, że po spożyciu 50 gram danego produktu, poziom glukozy wzrośnie o 70 procent, tak jak po spożyciu 50 gram czystej glukozy.
Tabela indeksu glikemicznego wybranych produktów